Steenmarter doden tbv F16 mag

Het gebeurt maar heel zelden dat men toestemming krijgt om een steenmarter te doden. De militaire vliegbasis in Leeuwarden ondervindt last van een of meer steenmarters. Als de veiligheid van een dure F16 in het geding komt wordt er een uitzondering op de regel gemaakt. De Luchtmacht vreest voor schade aan vliegtuigen en installaties. Steenmarters knagen namelijk graag aan kabels en leidingen. Lees ook Steenmarter in auto.

Een vliegtuig dat vanwege een steenmarters neerstort is de ultieme nachtmerrie, beter om het kleine beest te bestrijden.

 

Posted in steenmarter

Steenmarterfamilie groeit

De steenmarter populatie groeit. De onderstaande tekeningen geven een goed beeld van hoe de steenmarter (weer) voet aan wal krijgt in Nederland.

steenmarter gebied 1980 steenmarter gebied 2003

 

 

Steenmarters paren in de zomer en werpen hun jongen pas in het volgende voorjaar. De jongen worden bijna kaal geboren. De oogjes van een jonge steenmarter openen zich pas na een maand, ze drinken twee maanden melk bij de moeder.  Eerst krijgen ze een grijswitte en daarna een blauwachtige vacht. Na drie maanden kunnen ze jagen en voor zichzelf zorgen. Dan verlaten ze het nest en zoeken een plek voor zichzelf. Daarna begint deze cyclus opnieuw.

Bent u niet zo blij met de steenmarter? koop uw oplossing hier!

Posted in steenmarter

Hoe maak ik een steenmarterkast?

Deze video gaat over een steenmarterkast. Een kast speciaal voor de steenmarter.

Ook  zelf een kast maken? Klik hier voor diverse bouwtekeningen!

Posted in steenmarter

Zoet geurtje tegen de steenmarter

Ongediertebestrijder Gé Verburg uit Wapenveld heeft een geurtje ontwikkeld dat steenmarters buiten de deur moet houden.

De steenmarters is o.a. berucht om het doorknagen van kabels van auto’s en vanwege stank, zo moest een school in Tolkamer eind 2011 maanden dicht omdat er steenmarters in zaten die er poepten en plasten.

Zoetige geur van negen stofjes tegen de steenmarterHet gaat volgens Verburg om een ‘zoetige geur’ waar steenmarters niet van houden. In samenwerking met een laboratorium in Enschede is het middel Mustolet ontwikkeld, hierin zijn negen geurstoffen bij elkaar gebracht. Als steenmarters dit ruiken, willen ze niet naar binnen aldus de uitvinders.

Het middel mag alleen worden gebruikt op plaatsen waar de steenmarter nog niet zit. Verjagen mag namelijk niet, omdat de steenmarter een beschermde diersoort is.

Mustolet kan hier worden besteld

 

Bron: http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2006988/zoetige-geur-houdt-steenmarter-buiten-de-deur.htm#.UnavTfmWZiI

Posted in steenmarter