Steenmarter vangen

Steenmarters kunnen voor overlast zorgen. Het is daarom logisch dat mensen de steenmarter liever buiten de deur houden. Qua overlast kan het gaan om geluidsoverlast , stank of zelfs vernielingen. Hieronder lees je wat je tegen de steenmarter kunt doen.

Geluidsoverlast
Steenmarters kunnen een zolder uitkiezen om daar hun kroost groot te brengen. Jonge steenmarter kunnen dan door middel van stoeipartijen of hoge piepgeluiden voor geluidsoverlast zorgen. Omdat steenmarters nachtdieren zijn is dit geluid veelal ’s nachts hoorbaar. Vervelend voor bewoners die rustig willen slapen.

Stank
Steenmarters hebben de neiging om latrines aan te leggen. Dit zijn soort van martertoiletten waar ze al hun mest op één plaats verzamelen. Vaak is dat bij hun verblijfplaats, bijvoorbeeld in huis. De resten van prooi zorgen daarna ook voor stankoverlast en kunnen zelfs een heuse bromvliegplaag veroorzaken. Bromvliegen komen namelijk af op kadavers. In deze kadavers worden eitjes gelegd waardoor een bromvliegplaag ontstaat.

Vernielingen
Steenmarters knagen ook aan alles wat hun bij de inrichting van hun biotoop in de weg zit. Dit kan elektrische bekabeling zijn, maar ook remkabels van voortuigen, isolatiemateriaal of ander materiaal dat voor de steenmarter hinderlijk in de weg zit. Vaak richten ze vernielingen aan in auto’s.

Steenmarter vangen

Als je zeker weet dat het om een steenmarter gaat kun je actie ondernemen. Je mag een steenmarter overigens niet vangen omdat het een beschermde diersoort is. Een steenmarter vangen is vaak ook niet echt effectief want in veel gevallen wordt het leefgebied van de gedode of gevangen steenmarter ingenomen door een andere steenmarter. Je kunt de steenmarter daarom het best op afstand houden. Dit kan op verschillende manieren.

Wat kun je tegen de steenmarter doen?

Er zijn genoeg manieren om de steenmarter uit je huis, uit je auto, garage, schuur, tuin of kippenhok te houden.

1. Steenmarters hebben een hekel aan een hoog piepend geluid. Er is bepaalde apparatuur die dit piepende geluid constant produceert en alleen hoorbaar is voor steenmarters. Op deze manier zullen steenmarters uit de buurt blijven van de piepende geluid.

2. Een manier dat daarnaast erg effectief is, is speciale spray. Vooral in auto’s is deze erg bruikbaar. Door het erg goed ontwikkelde reukorgaan ondervinden steenmarters de geur van de spray als bijzonder hinderlijk en daardoor verplaatsen ze hun leefgebied. Deze spray kun je ook in huis of schuur gebruiken door te sprayen op watten of op doekjes. Deze watten leg je vervolgens op verschillende plekken.

3. Voor in de auto raden wij een product aan dat hoge geluiden produceert en bovendien kleine stroomschokken veroorzaakt. Wel raden wij aan dat dit geïnstalleerd wordt door een persoon die verstand heeft van auto’s en hun motor.

Opmerking: van piepende apparaten kunnen katten en honden ook last hebben. Echter, door een hogere frequentie in te stellen hebben alleen steenmarters last van dit geluid. Hieronder hebben we een aantal producten op een rij gezet die er voor kunnen zorgen dat je omgeving martervrij blijft:

      Product Geschikt voor Prijs

Garden Protector 2
Dit systeem voor binnen en buiten verjaagt steenmarters door middel van een flits en geluid systeem.
€ 39,95

Verjager op zonne-ennergie
Dit product heeft geen batterijen nodig en is daardoor geschikt voor buiten. Het apparaat produceert 3 verschillende in te stellen frequenties.
€ 33,57

Steenmarters verjagen in huis
Dit product verjaagt steenmarters door middel van geluid. Door een krachtig ultrasonisch geluidsignaal die iedere vijftien seconden wordt afgespeeld worden steenmarters afgeschrikt.
€ 29,95

Verjager op zonne-ennergie
Door middel van hoge tonen wordt de steenmarter verjaagd.
Er zijn drie instelbare ultrasone frequenties, voor ieder dier (ook ratten en muizen) zijn eigen frequentie.
€ 14,95

Marterspray voor de auto
De spray beschermt je auto tegen steenmarters. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan leidingen en kabels. De spray heeft daarnaast anti-corrosieve eigenschappen.
€ 9,95
 

 

Marter vrij met shock voor in de auto
Dit apparaat combineert hoge tonen met kleine stroomschokjes. Dit product is aan te raden omdat het in combinatie met stroomschokjes veel effectiever is dan producten met alleen hoge tonen.
€ 39,95

 
Steenmarter vangen