Geboorte steenmarters
- Een steenmarter wordt tussen eind februari en half april geboren. In het begin zijn jonge steenmarters niet groter dan een muis en hebben ze twee tot vier broertjes of zusjes. De steenmarters worden grootgebracht door de vrouwtjes. Mannetjes bemoeien zich niet met het grootbrengen. De jongen worden als ze na anderhalf jaar zelfs door hun vader uit territorium zijn verdreven. Ook jonge vrouwtjes worden door de moeder verdreven. Dit gebeurt een ongeveer nadat ze tien maanden oud zijn.
Leefgebied steenmarters
- Het leefgebied van een steenmarter verschilt per mannetje of vrouwtje. Het leefgebied van een vrouwtje (30 tot 350 hectare) is vaak groter dan die van een mannetje (10 tot 150 hectare). Door het grotere voedselaanbod is het leefgebied van een steenmarter in stedelijk gebied kleiner dan in de stad. Als een steenmarter in een stedelijk gebied leeft eten ze naast muizen ook weggegooid eten, zoals bijvoorbeeld boterhammen. Steenmarters zijn ook liefhebber van eieren uit kippenhokken, kattenvoer of wintervoer voor vogels.
De steenmarter
- Een steenmarter is ongeveer twee kilo zwaar en net zo groot als een kat. Hij of zij heeft een pluimstaart en heeft een bruinachtige vacht. De mannetjes zijn zichtbaar groter dan vrouwtjes. Steenmarters kunnen goed klimmen en maken als het moet sprongen van anderhalve meter. Het is echt een nachtdier en slaapt overdag. De steenmarter heeft in zijn leefgebied verschillende slaapplaatsen.

Winter en zomer
- In de winter en ook in het voorjaar zijn steenmarters vooral te vinden in huizen of andere gebouwen, bijvoorbeeld scholen. In deze gebouwen zoeken ze zolders of kruipruimtes op. Tijdens de zomermaanden verplaatst de steenmarter zich vaak naar buiten en dan naar onder andere boomholten of takkenhopen.