SteenmartersOp deze website lees je alles over de steenmarter. Als je last hebt van de steenmarter in of rond je huis of elders, dan lees je tips hoe je de steenmarter kan bestrijden. Sommige mensen zien de steenmarter als ongedierte en willen ze verjagen of doden. De steenmarter is echter een beschermde diersoort. Dit komt omdat enkele tientallen jaren geleden de steenmarter in Nederland erg zeldzaam was. Inmiddels zijn er ongeveer twintigduizend steenmarters in Nederland.

steenmarter
Een steenmarter ‘in actie’
 Hoe de steenmarter buiten de deur houden?

Als je de juiste maatregelen neemt ben je vrij snel van de steenmarter verlost als je er last van hebt. Er zijn verschillende manieren om de steenmarter op afstand te houden. Als je last hebt van een steenmarter in je auto, lees dan steenmarter in de auto.

1. Geluid
Plaats een sensor met een irritant geluid voor de steenmarter. Door het hoge geluid raakt de steenmarter gedesoriënteerd en zal de steenmarter de betreffende plek waar de sensor staat mijden. Geluid is de meest effectieve manier om de steenmarter op afstand te houden. De twee producten hieronder hebben wij getest.

Het eerste product (de Garden Protector 2) kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Het product heeft 6 frequenties. Wil je een steenmarter verjagen dan zet je de frequentie op stand 4. Door de frequentie op deze stand te zetten hebben andere dieren er geen last van. Ook kun je met dit product katten van je erf houden door de stand in te stellen op 1 (vogels hebben er dan geen last van). Wat interessant is om te vermelden: je kunt dit product uitproberen en bij geen resultaat krijg je het aankoopbedrag terug.

steenmarter verjagen systeem Steenmarters verjagen
Het tweede product (de Marter verjager op zonne-ennergie) dat door ons is getest is een marter verjager op zonne-energie. Deze kun je bij dezelfde webshop kopen, maar om een beter resultaat te krijgen adviseren wij om het steenmarter verjaag systeem aan te schaffen.

2. Geur
Je kunt ze verder buiten de deur houden door middel van geur. Bijvoorbeeld een doekjes met parfum of ammoniak, een speciale spray of een zakje hondenhaar. De natuurlijke vijand van een steenmarter is namelijk een hond. Als je last hebt van een steenmarter in de auto kun je zogenaamde marterspray proberen.

Waar leven steenmarters?

Steenmarters zijn in Nederland vooral te vinden in Limburg, het oosten van Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en in het oosten van de provincie Friesland. Verder komt de steenmarter in heel Europa voor. Steenmarters kun je vooral tegenkomen. Op zolders, spouwmuren of in schuren. Ook kunnen ze in auto’s zitten en dan vormt vooral het warme motorcompartiment een goede schuilplaats.

Ze zijn echter berucht vanwege het doorknagen van autokabels. Dit doen vooral de jonge steenmarters, die op deze manier onderzoeken of de kabels eetbaar zijn. Andere schuilplaatsen zijn boomholtes, struikgewas of takkenbossen. Je zult overigens niet snel een steenmarter zien, omdat het nachtdieren zijn en ze overdag vooral slapen.

steenmarters waarnemingen

Overlast steenmarters

Steenmarters kunnen een enorme chaos en stank veroorzaken. De dieren knagen aan leidingen van auto’s, kunnen dakisolatie vernielen, zorgen voor geluidsoverlast (tijdens de paartijd), kunnen stroomkabels vernielen (kortsluiting), bijten kippen dood of veroorzaken stank. Vooral urine, uitwerpselen en dode prooidieren van de steenmarter kunnen stankoverlast veroorzaken. Overlast steenmarters bestrijden

Steenmarter vangen

Je mag een steenmarter niet vangen met een klem of val. Hier heb je ontheffing voor nodig. Als je een kippenhok hebt kun je de steenmarter op afstand houden door gaas en een stroomdraadje om je kippenhok te doen. Lees meer over steenmarter vangen.